MİRASIN REDDİ

MİRASIN REDDİ

1-Mirasın reddi nedir? Nerede düzenlenmiştir?

Mirasın reddi TMK mad.605 ve devam eden maddelerinde düzenlenmiştir.Mirasın reddi ”Gerçek ret” ya da ”Hükmen ret” şeklinde olmaktadır.

2-Gerçek ret ve Hükmen ret nedir?

TKM mad.605/1’de düzenlenmiştir.Yasal mirasçının kendi iradesi ile mirası ret etmesine gerçek ret denir.Hükmi ret ise TMK mad.605/2’de düzenlenmiştir.Buna göre ”Ölümü tarihinde miras bırakanın ödemeden aczi açıkça belli ya da resmen tespit edilmiş ise,miras reddedilmiş sayılır.” Yani tereke borca batık ise mirasçılar ret beyanında bulunmasalar bile miras ret etmiş sayılacaktır.Mirasçı,yine de mirası kabul emek isterse mahkemeye beyanda bulunmalıdır.

3-Miras hangi süre içinde reddedilir?

Bu süre,yasal mirasçılar için mirasçı olduklarını daha sonra öğrendiklerini ispat ettikleri takdirde bu süreden aksi halde miras bırakanın ölümünü öğrenmeden itibaren başlar.Vayisetname ile atanmış mirasçılar ise bu durumun kendilerine resmen tebliğ edilmesinden itibaren başlar.

4-Yasal mirasçı mirası ret ederse ne olur?

Yasal mirasçı, mirası reddederse ona ait pay,miras açıldığında kendisi sağ değilmiş gibi hak sahiplerine geçer.Yani altsoyu varsa pay altsoyuna geçer.Mirasçı atanmış ise,pay miras bırakanın en yakın yasal mirasçılarına kalır.

5-En yakın mirasçıların tümü mirası reddederse ne olur?

En yakın mirasçıların tümü mirası reddedecek olursa tereke,Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından iflas hükümlerine göre tasfiye edilecektir.Tasfiye sonunda arta kalan değerler,miras reddedilmemiş gibi hak sahiplerine verilir.

6-Miras,tüm altsoy tarafından reddedilirse ne olur?

İstisna olacak şekilde tüm altsoyun tamamı mirası reddederse payın tamamı sağ kalan eşe geçer,eş tek başına mirasçı olur.

7-Miras, şarta bağlı reddedilebilir mi?

Hayır.TMK mad.609 gereği mirasın reddi kayıtsız ve şartsız yapılmalıdır.

8-Sonra gelen mirasçılar lehine miras reddedilebilir mi?

Evet,dikkat edilmesi gereken husuları içeren bir istisnadır.TMK mad.614 gereği kendinden sonra gelen mirasçılar,durumu kabul ya da red için davet edilmeleri şartıyla mirası reddedebilir.Daveti,mirasbırakanın son yerleşim yeri sulh hukuk mahkemesi yapacaktır.Bir ay içinde mirası kabul beyanında bulunmazlarsa reddetmiş sayılacaktır.Yani susma red anlamı taşımaktadır.

9-Mirasın reddi durumunda eşin rızası aranır mı?

Eğer taraflar arasında mal ortaklığı rejimi varsa,ortaklığa girecek mirasın reddi için eşin rızası alınmak zorundadır.

10-Mirasın reddi durumunda,mirasçıların kişisel alacaklılarının korunması mümkün müdür?

Evet.TMK mad.617 gereği mirasçı,sırf kendi alacaklarına zarar vermek amacıyla mirası reddederse alacaklılar ya da iflas masası yeterli güvence verilmemesi halinde altı ay içinde mirasın reddinin iptalini isteyebilir.Bu süre hak düşürücü süredir.6 aylık süre mirasçının mirası reddettiği andan itibaren başlar.Mahkeme reddin iptaline karar verirse,miras resmen tasfiye edilir.Önce,itiraz eden alacaklılara alacakları ödenir.Kalan olursa itiraz etmeyen alacaklılara alacakları için ödeme yapılır.Yine arta kalan değer olursa o zaman mirası reddeden mirasçı yerini alan mirasçılara tahsis işlemi yapılır.

11-Mirasın reddi durumunda,mirasbırakanın alacaklılarının korunması mümkün müdür?

Evet,TMK mad.618 gereği ödemeden aciz mirasbırakanın mirasını reddeden mirasçılar,onun alacaklarına karşı,ölümünden önceki beş yıl içinde ondan almış oldukları ve mirasın paylaşımında geri vermekle yükümlü olacakları değer ölçüsünde sorumlu olurlar.Olağan eğitim ve öğrenim giderleriyle adet üzere verilen çeyiz,bu sorumluluğun dışındadır.İyi niyetli mirasçılar,ancak geri verme zamanındaki zenginleşmeleri ölçüsünde sorumlu olurlar.

Miras ile ilgili merak edilen sorulara kısaca cevap verilmiştir.Her durum kendi içinde değerlendirilmelidir.Detaylı açıklamalara yer verilmemesi nedeniyle yaşanacak hak kayıplarını engellemek açısından hukuki destek alınması tavsiye edilmektedir.

Av.Gülden DOĞAN

Kaynak;
Dural/Öz Miras Hukuku 9.Baskı

Leave a Comment